CategoriesHealthy Foods

Chutneys: τι είναι τα chutneys και πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω;

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, πιθανότατα έχεις συναντήσει το τσάτνεϊ κάποια στιγμή. Προέρχεται από την ινδική λέξη chutni ή catni που σημαίνει «έντονα καρυκευμένο». Στην ινδική του εκδοχή παρασκευάζεται με την ανάμειξη ενός μείγματος φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα. Σήμερα η συνταγή του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες κάθε περιοχής ως κύρια συστατικά, προσθέτοντας βάθος και πολυπλοκότητα στα πιάτα που χρησιμοποιείται.

Τα συστατικά λοιπόν που χρησιμοποιούνται στο τσάτνεϊ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και τη συνταγή, αλλά τα κοινά συστατικά περιλαμβάνουν μάνγκο, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ, πιπεριές τσίλι και διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο και κουρκουμά, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι γλυκό, ξινό, πικάντικο ή συνδυασμός και των τριών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα ή λαχανικά που σιγομαγειρεύονται με ξύδι και ζάχαρη.

Πώς όμως μπορώ να το εντάξω στην μαγειρική μου;

Το Chutney μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ακριβώς επειδή μπορούν να συνοδεύσουν σχεδόν τα πάντα όπως κρύο ή ζεστό κρέας, δηλαδή κρέας στη σχάρα, ή πουλερικά σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, αβγά ή και λαχανικά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα για dip ή άλλα σνακ. Το Chutney μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις γεύση και πολυπλοκότητα στα τοστ, σάντουιτς ή τα burgers σας. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ως μαρινάδα για κρέατα ή λαχανικά.

Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  1. Απλώστε το σε τοστ ή κράκερ ως ένα γρήγορο και εύκολο σνακ.
  2. Ανακατέψτε το με τυρί κρέμα ή κατσικίσιο τυρί για ένα νόστιμο ντιπ.
  3. Χρησιμοποιήστε το ως επικάλυψη για ψητά κρέατα ή λαχανικά.
  4. Προσθέστε το σε σάντουιτς ή burgerγια έξτρα γεύση.
  5. Χρησιμοποιήστε το ως μαρινάδα για κοτόπουλο, ψάρι ή τόφου.

Σημαντικό είναι βέβαια να το δοκιμάσεις πρώτα για να προσδιορίσεις το επίπεδο πικάντικου και γλυκύτητάς του. Αυτό θα σε βοηθήσει να το συνδυάσεις με τις σωστές τροφές. Εάν, για παράδειγμα, το τσάτνεϊ είναι πολύ πικάντικο, μπορείς να το μειώσεις ανακατεύοντάς το με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος ως dressing σαλάτας. Αλλιώς το αραιώνεις με λίγο νερό και φτιάχνεις σάλτσα ή γλάσο για spring rolls ή ψητό κρέας, όπως κότσι ή γαλοπούλα.

Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο.

Στο Καμινάκι Delicatessen θα βρείτε μεγάλη ποικιλία απο Chutneys

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *